Povišan holesterol je težava, na katero pogosto opozarjamo. To pa ravno zato, ker je pogosta, pojavlja se po vsej sodobni družbi, saj izvira iz nezdravih vzorcev prehranjevanja. Kar nekaj živil redno uživamo, čeprav vsebujejo visoke vrednosti holesterola. Običajni nasvet je, da se je pametno holesterolu izogibati. Ta namig pa še zdaleč ne pove vsega. Navsezadnje je holesterol izredno pomembna snov, ki jo telo potrebuje za dobro delovanje. To pomeni, da ne smemo ciljati na vrednost 0, temveč moramo zagotoviti le to, da v našem telesu prevladuje dober holesterol – to je posebna vrsta holesterola z drugimi učinki, ki so za telo koristni. Tudi dober holesterol lahko dobimo v nekaterih živilih, poleg tega ga prideluje tudi telo samo. Sicer se nasploh v holesterolu nahajata tako dobra kot slaba različica, lahko pa s premišljeno izbiro živil in zdravim življenjskim slogom ohranjamo ustrezno ravnovesje in zagotavljamo, da vedno prevladuje dober holesterol.
Ustrezne vrednosti za dober holesterol
Zgoraj napisano je nekoliko zavajajoče, saj dober holesterol količinsko verjetno ne bo prevladoval. Tudi v zdravem človeku je vrednost slabega holesterola nekoliko višja, bolje bi bilo, da bi govorili o razmerju. A v končni fazi govorimo o absolutnih vrednostih, ki jih poda maščobna slika ob krvnih preiskavah, zato lahko navedemo le te vrednosti. Za slab holesterol velja omejitev do 3,5 mmol/l, medtem ko je dober holesterol bolj dobrodošel in takšne omejitve nima, pametno ga je vzdrževati nad 1,6 mmol/l. Običajno lahko ustrezne rezultate zagotovimo preprosto s tem, da se zdravo prehranjujemo in ne pretiravamo z vnosom mastnih jedi. Dober holesterol se poviša tudi v primeru, da se redno gibamo in nasploh sledimo načelom zdravega življenjskega sloga. Delo je pri tem pravzaprav nekoliko enostavnejše kot pri nižanju slabega holesterola, čeprav gre oboje z roko v roki kot ključen del zdravega prehranjevanja in zdravega življenja.