Zdravju prijazna embalaža

Veliko prahu dvigujejo materiali, ki so domnevno škodljivi zdravju, a se vseeno pogosto uporabljajo v stiku s hrano. Glede na stroge regulacije in učinkovit nadzor, pa tudi na hude posledice za kršitelje, načeloma ni velikih zadržkov pri nakupu živil v različnih vrstah embalaže. Nekaj pozornosti pa je treba materialom nameniti, če se sami lotevamo pakiranja živil.

Pogosto je prva izbira pri domačem pakiranju živil plastika. Umetne mase te vrste so lahko zelo škodljive za zdravje, zato je treba izbrati embalažo, ki je varna za stik s hrano. Ni pa razloga, da bi se plastiki odpovedali, saj gre za cenovno ugodno, zelo učinkovito in povsem varno rešitev, če izberemo prave izdelke. Pogosta izbira je BOPP folija, ki morda vzbudi nekaj zaskrbljenosti zaradi svojega imena – v resnici je to običajna prozorna gospodinjska folija, ki je povsem varna za stik s hrano. BOPP folija se pogosto uporablja za zavijanje piškotov in peciva, raznih sestavin, za pokrivanje odprte embalaže in za druge namene. Poleg tega je BOPP folija na voljo v različnih izvedbah, tudi v obliki vrečk, kar je zelo praktično.

Iz plastike so izdelane tudi vrečke za vakumsko pakiranje, ki spet izpostavljajo ključne prednosti plastike pri pakiranju živil. Vrečke za vakumsko pakiranje so zelo poceni, vsestransko uporabne, predvsem pa dobro opravijo svojo nalogo. Nobene bojazni ni, da bi vrečke za vakumsko pakiranje ogrozile zdravje, zato lahko povsem brez skrbi vakumsko pakirana živila shranimo tudi za dlje časa.

Drugi materiali

Nekaj pozornosti gre nameniti tudi drugim materialom. Pogosto se uporablja embalaža iz stiropora, ki je prav tako predmet pomislekov. Se pa takšni izdelki običajno uporabljajo le za kratkotrajno shranjevanje gotovih jedi, pri čemer ni velikih vplivov materiala. Tudi stiropor se sicer izkaže za varen material v stiku s hrano.

Tudi les, papir, karton in druge alternative si zaslužijo pozornosti. Niso avtomatsko boljše izbire samo zato, ker niso plastika.