Posode za shranjevanje živil

Shranjevanje živil za krajši in daljši čas

Kakšno embalažo bomo uporabili za shranjevanje živil je močno odvisno od tega, kakšna živila pravzaprav shranjujemo in za koliko časa jih želimo pospraviti. Nekatere posode za shranjevanje živil so primerne le za kratkoročno shranjevanje, druge so kot nalašč v primeru, da želimo kakšno hrano za več mesecev postaviti v zamrzovalnik. Pomembno pa je, da izberemo pravo embalažo za določen namen, hkrati moramo izbrati še ustrezno tehniko shranjevanja.

Dolgoročno shranjevanje živil

Najboljša rešitev za dolgoročno shranjevanje živil je običajno vakuumiranje. V tem primeru bomo seveda potrebovali aparat za vakuumiranje, poleg tega pa tudi ustrezno embalažo – to so večinoma vrečke za vakuumiranje, lahko pa v nekaterih primerih uporabimo tudi razne folije.

Aparat za vakuumiranje omogoča učinkovito shranjevanje živil na dolgi rok. V takšnem okolju namreč minimiziramo vplive mikroorganizmov in tako pripravimo živila na dolgoročno shranjevanje. Če jih hranimo v ustreznem okolju, ostanejo sveža tudi več mesecev, je pa to seveda odvisno od tega, za kakšna živila pravzaprav gre. Poleg tega je treba zagotoviti, da aparat za vakuumiranje res dobro opravi svoje delo, saj v primeru kakršnihkoli napak ne moremo pričakovati dobrih rezultatov.

Kratkoročno shranjevanje živil

Pri shranjevanju živil za krajši čas imamo na voljo nekaj več uporabnih rešitev, spet pa je vse odvisno od tega, kakšna živila imamo namen shranjevati. Nekatere vrste hrane lahko brez skrbi pustimo kar na kuhinjskem pultu ali na mizi, druge se odlično ohranijo v hladilniku. Spet pa so uporabne določene posode za shranjevanje živil, še posebej za gotove jedi in sestavine, ki nimajo svoje embalaže. Posode za shranjevanje živil so na voljo v različnih izvedbah, narejene so lahko tudi iz različnih materialov. V nekaterih primerih lahko pri kratkoročnem shranjevanju živil ohranimo tudi njihovo temperaturo, ne le svežine – temu namenu služijo posode iz stiropora, ki se uporabljajo za pakiranje toplih ali hladnih jedi.